Call to Actionin kautta osallistujaksi
CTA, Call-to-Action, toimintakehote – rakkaalla lapsella on monta nimeä. CTA-kehote on tärkeä osa digitaalista markkinointia ja asiakaspolun ohjaamista oikeaan suuntaan. Oikeanlaisella ja hyvin suunnitellulla CTA:lla onkin tutkitusti vaikutusta ostopäätökseen. Mutta millainen on toimiva CTA, kun kyseessä on tapahtuman markkinointi?
Tapahtumamarkkinointi on markkinointia siinä missä palvelun tai tuotteenkin. Tapahtuman markkinoinnille on kuitenkin ominaista vielä tarkempien aikaraamien puitteissa toimiminen – eihän kukaan halua mainostaa jo mennyttä tapahtumaa. On siis erityisen tärkeää vangita osallistujan kiinnostus jo ensimmäisellä sivustovierailulla, eli kun osallistuja löytää tiensä tapahtuman laskeutumissivulle. Tässä peliin astuukin oikean CTA-kehotteen valinta. Muita vinkkejä tapahtumamarkkinointiin ja viestintään löydät aiemmista postauksistamme.
Paneudutaan seuraavaksi tarkemmin CTA:n eri osa-alueisiin.
Huomioi CTA:ssa ainakin…
- Teksti
- Asemointi
- Visuaalinen ilme
Hyvän CTA:n piirteet pätevät myös tapahtumamarkkinoinnissa. Painikkeen tekstin tulisi olla…
Hyvä CTA-teksti on…
- Houkutteleva ja ytimekäs
- Aktivoiva, ei passiivimuodossa
- Aikaan sidottu (usein on hyvä herättää osallistujassa hieman kiireen tuntua)
- Sopivan suora ja selkeä (CTA:ssa ei kannata sortua klikkiotsikoiden tyyliin)
- Tarpeeksi lyhyt (esimerkiksi “Ilmoittaudu mukaan vuosisadan verkkokoulutukseemme 24.5.” sisältää jo tarpeetonta tietoa, joka varmasti esitellään CTA:n ulkopuolella)
Yhtä tärkeää kuin teksti, on myös CTA:n asemointi ja visuaalinen ilme. Mitä tulee CTA-painikkeisiin, usein enemmän on vähemmän. Jos tapahtumasivu on yksinkertainen, niin yleensä yksi selkeästi huomattava painike riittää.
Ota huomioon myös…
- Painikkeen asemointi: ilmoittautumisen tulisi löytyä helposti, ilman että tarvitsee selata läpi koko sivua
- Visuaalisuus: väri erottuu taustasta selkeästi, mutta sopii kuitenkin brändin ilmeeseen. Kirkas ja värillinen CTA kiinnittää huomion parhaiten (huomioi kuitenkin saavutettavuus valitessasi erityisen räikeitä värejä).
- Koko: painikkeen huomaa helposti, mutta se ei kuitenkaan vie liikaa huomiota sivulta.
- Tila: jätä tarpeeksi tyhjää tilaa painikkeen ympärille, jotta se nousee esille ja yleisilme säilyy raikkaana.
- Animointi: joskus sivun tyyliin voi sopia myös animointi, joka kiinnittää katseen painikkeeseen välittömästi.
CTA:n toimivuutta kannattaa A/B-testata. Tämä tarkoittaa sitä, että samasta painikkeesta tai koko tapahtumasivun sisällöstä luodaan kaksi eri versiota, joiden tuloksia vertaillaan keskenään. Erityisesti suuremmissa tapahtumissa voit testin myötä päätellä kumpi tapahtumasisältö on toiminut paremmin – ja tietysti hyödyntää oivalluksia seuraavassa tapahtumassasi.
Esimerkkejä hyvistä CTA-kehotteista tapahtumamarkkinoinnissa:
- Ilmoittaudu nyt
- Osta lippu
- Varaa paikkasi tänään
- Haluan mukaan!
- Lunasta paikkasi
- Ehdottomasti mukana
- Tartu tarjoukseen
+1: Peruutuspainike
Vinkki: tapahtumajärjestäjän työtaakkaa voi helpottaa mahdollistamalla osallistujalle hänen tietojensa muuttamisen tai perumisen itsenäisesti. Muista siis luoda tapahtumasivulle myös painike, josta ilmoittautumisen voi perua tai sitä pääsee muokkaamaan. Eventillan tapahtumasivuille tuon painikkeen luominen onnistuu muutamalla klikkauksella.