Olet varmasti kuullut puhuttavan verkkosivujen saavutettavuudesta. Onkin helppoa eksyä saavutettavuuden säännösten ja suositusten viidakkoon. Onneksi verkosta löytyy jo paljon tietoa direktiivin eri säädöksistä, mutta mitä saavutettavuus oikein tarkoittaa tapahtumamarkkinoinnissa? Mitä tapahtumanjärjestäjän tulee ottaa huomioon?
Listasimme, mitä sinun tapahtumanjärjestäjänä tulee tietää saavutettavuudesta.
Saavutettavuusdirektiivi lyhyesti
Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että tieto on kaikille ihmisille helposti saavutettavassa ja ymmärrettävässä muodossa. Saavutettava verkkosisältö ottaa huomioon esimerkiksi motoriset ja hahmotukselliset vaikeudet tai näkö- ja kuulorajoitteet, jotka voivat vaikeuttaa verkkopalveluiden käyttämistä.
Saavutettavuusdirektiivillä tarkoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä (EU) 2016/2102, jonka mukaan kaikkien julkisen sektorin elinten verkkosivujen, mobiilisovellusten sekä verkossa olevien pöytäkirjojen ja tiedostojen tulee olla saavutettavia 23.9.2020 mennessä. Vaikka varsinainen direktiivi koskee lähinnä julkishallintoa, on saavutettavuudesta ehdottomasti etua meille kaikille.
Saavutettavuuden tavoittena on, että kaikki voisivat käyttää digitaalisia verkkopalveluita tilanteesta riippumatta, eikä kukaan jäisi palveluiden ulkopuolelle. Direktiivin avulla pyritään myös parantamaan digitaalisten palveluiden laatua. Aika hienoa, eikö?
Tässä vaiheessa viimeistään ymmärrät, miksi saavutettavuus on tärkeää myös tapahtuma-alalla. Verkossa luomasi tapahtumasisällön tulee tietysti olla laadukasta ja ymmärrettävää ihan jokaiselle.
Saavutettavuus tapahtumamarkkinoinnissa
Saavutettava verkkopalvelu tai -tapahtuma on havaittava, hallittava, ymmärrettävä ja toiminnaltaan vakaa. Kokosimme alle listan, joka sinun olisi hyvä tarkistaa kuntoon mahdollisimman pian.
Tarkista tapahtuman viestintä
- Saavutettava tapahtumaviestintä on yleiskielistä ja helposti ymmärrettävää, selkeästi jäsenneltynä.
- Tekstin voi helposti silmäillä läpi ja tärkein asia löytyy sivun alusta.
- Kuvallisessa viestinnässä (esim. tapahtumasivun kuvat ja some) on kuville vaihtoehtoiset tekstit, jotka voi lukea koneellisesti.
- Tekstejä tuetaan tarvittaessa esimerkiksi infograafien tai videoiden avulla.
Tarkista tapahtuman visuaalinen ilme
- Saavutettavalla tapahtumalla on selkeä ja saavutettava värimaailma, jossa on riittävästi kontrastia. Värien saavutettavuudesta kertoo hyvin esimerkiksi saavutettavasti.fi.
- Myös tapahtuman muu visuaalinen ilme ja rakenne on selkeä sekä tapahtumasivulla, että viestinnässä.
Tarkista tekninen toimivuus
- Digitaalinen sisältö (tapahtumasivu ja viestintä) on virheettömästi ja WCAG-standardien mukaisesti toteutettu.
- Sisältöä on mahdollista lukea avustavilla tekniikoilla tai ohjelmistoilla.
- Esimerkiksi tapahtumaan ilmoittautumisen tulisi sujua myös pelkästään näppäimistöä käyttämällä.
Tarkista tapahtumapaikka
Saavutettava tapahtuma on sellainen myös livenä. Tarkista siis tapahtumapaikalla näkyvä viestintä, värit sekä esteettömyys, jotta kaikki voivat nauttia tapahtumasta samalla tavalla.
Varaudu tulevaan
Mikäli yrityksesi kuuluu saavutettavuusdirektiivin piiriin, tulee sinun hoitaa saavutettavuus kuntoon 23.9.2020 mennessä. Jos aikataulu ei jostakin syystä onnistu, laadi tapahtumallesi ainakin saavutettavuusseloste. Vaikka direktiivi ei vaikuttaisikaan yrityksesi toimintaan, emme voi tarpeeksi korostaa saavutettavuuden tärkeyttä. Saavutettava läsnäolo verkossa ja tapahtumissa ilahduttaa varmasti jokaista kävijää.
Saavutettavuus Eventillassa
Eventilla mahdollistaa saavutettavan tapahtumasivuston ja -viestinnän.
Huolehdimme tapahtumamarkkinointisi saavutettavuudesta erityisesti suunnitellun tapahtumasivu- ja viestintäpohjan avulla, jossa on huomioitu mm. WCAG-standardi, näppäimistökäyttö sekä avustavat ohjelmat. Lisäksi näihin sivu- ja viestipohjiin voi lisätä tekstinlukuohjelmien hyödyntämät alt-kuvaukset. Voimme myös tarkistaa brändivärisi sopivuuden saavutettavuusstandardeihin.