Toukokuun lopun aurinko porottaa lämpimästi heti aamusta, kun lähdemme Tuulin kanssa hotellin lainapyörillä pyöräilemään merenrantaa pitkin kohti Seurasaarta. Leppoisalla retkiasenteella pysähdymme hetkeksi rantakallioille ihailemaan maisemia ja jopa tällä etenemisvauhdilla saavumme Seurasaaren sillan juuren alta aikayksikön. Lukitsemme pyörät parkkiin koululaisryhmän järjestäytyessä parijonoon sillan ylitystä varten. Meillä on ryhmän kanssa tänään sama suunta: tulimme tutustumaan Seurasaaren ulkomuseoon.
Vuonna 1909 perustettu Seurasaaren ulkomuseo sai inspiraationsa vuonna 1891 perustetusta Skansenin ulkomuseosta. Ennen Suomen itsenäistymistä perustettu ulkomuseo on oiva esimerkki ajan hengestä, kun käsitys suomalaisuudesta ja oman kulttuurihistorian vaalimisesta alkoi näkyä yhä voimakkaammin. Ulkomuseon 88 rakennusta on siirretty Seurasaareen eri puolilta Suomea ja vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1600-luvulta.
Ulkomuseon lipunmyynti verkkoon
Vuonna 2024 perinteikäs Ulkomuseo teki digiloikan yhdessä muiden Kansallismuseon kohteiden kanssa, kun museoiden verkkolipunmyynti avattiin Eventillassa. Verkosta etukäteen ostamalla museovierailun saa hieman paikan päällä ostettua lippua edullisemmin! Lipun ostaminen verkosta on helppoa – kalenterista valitaan vierailupäivä, lipunmyyntisivulta oikea lipputyyppi ja yhteystietojen täytön jälkeen lippu maksetaan verkossa. Personoitu pääsylippu lähetetään tulijan sähköpostiin automatisoidusti Seurasaaren ulkomuseon omasta sähköpostiosoitteesta.
Lue lisää lipunmyynnistä Eventillalla täältä.
Hyppy menneisyyden suomalaisten arkeen ja juhlaan
Saapuminen Seurasaaren ulkomuseoon tuntuu hypyltä menneisyyden maaseudulle – tai hetkittäin jopa Rölli-elokuvan kulisseihin! Eri aikakausien tyylilajeja edustavia taloja on paljon, ja mielikuvitusta kutkuttaa ajatus siitä, millaista arki missäkin torpassa ja kievarissa on aikanaan ollut. Jokaisen talon ovella on perinneasuihin pukeutunutta museon henkilökuntaa vierailijoita vastassa, joten mieleen nouseviin kysymyksiin saa helposti myös vastauksia. Vaikka alueella onkin kanssamme samaan aikaan useita koululaisryhmiä omilla opastetuilla kierroksillaan, saamme tutustua taloihin aivan omassa rauhassamme. Laajalle alueelle levittäytyvä ulkomuseo takaa sen, ettei tungosta pääse syntymään vaan kohteiden yksityiskohtiin ehtii rauhassa kiinnittää huomiota.
Museoon on valittu kiinnostavalla tavalla erilaisia kohteita – vaikkei Suomessa olekaan Antiikin prameita rakennuksia rakennettu, on meillä kuitenkin ollut eri alueilla aivan omaleimaista asumista ja elämäntapaa. Pohjalaistalot ovat tyyliltään aivan erilaisia kuin Raja-Karjalan talot ja eri alueiden ruokakulttuuri, elämäntyyli ja uskonnollisuus näkyvät taloissa selvästi. Seurasaaren ulkomuseon henkilökunta järjestää paljon erilaisia opastettuja kierroksia, joiden avulla moni alueen pieni yksityiskohta aukeaa kävijälle ihan uudella tavalla. Kuitenkin myös museon esitteen avulla pääsee pitkälle, sillä alueeseen tutustuminen omatoimisesti on myös tehty helpoksi.
Kun ulkomuseon rakennukset on kierrelty, on aika istahtaa Antin kaffeliiterin terassille nauttimaan raparperihyvettä ja jääkahvia. Vesipedoille saaresta löytyy myös uimaranta, ja retkeilyhenkisille myös mahdollisuus makkaran grillaamiseen. Seurasaaren ulkomuseo onkin todellinen koko perheen retkikohde – talojen pihapiirissä on tilaa leikille ja kulkureitit ovat helppokulkuisia myös rattaiden kanssa.
Kesälomatekemistä vailla? Seurasaaren ulkomuseon lippukauppaan pääset täältä!