
Webinaarin järjestäminen on tehokas ja suosittu tapa jakaa asiantuntemusta, lisätä brändin tunnettuutta ja tuottaa myynnille liidejä. Jotta webinaari voi saavuttaa tavoitteensa, tulee webinaarin markkinointi suunnitella huolellisesti ja markkinointikampanjan huoltamiseen tulee panostaa koko kampanjan kaaren ajan. Kokosimme tähän artikkeliin parhaat opit Kaikki tapahtumista(ni): Tuloksellinen digimarkkinointi -webinaarista, jossa asiantuntijavieraana oli Eeva Suojanen Myynninmaailmalta.
1. Tunne kohderyhmasi – valitse oikeat kanavat
Webinaarin markkinointi alkaa kohderyhmän määrittelystä. Ketkä halutaan tavoittaa, ja missä kanavissa heidät tavoittaa parhaiten. Digimarkkinoinnissa ei ole tiukkoja rajoja B2B- ja B2C-markkinoinnin välillä: LinkedIn, Meta (Facebook ja Instagram) ja Google voivat kaikki toimia molemmille yleisöille yhtä hyvin.
Eri kanavia kannattaa testata ja seurata, mistä ilmoittautumiset oikeasti tulevat. Usein paras tulos saavutetaan yhdistelmällä: yhdistä useampia somemarkkinointiakanavia.
2. Panosta mainosmateriaaleihin
Mainonnan tehtävä on pysäyttää. Hyvä mainos kertoo heti, miksi webinaariin kannattaa osallistua. Ensivaikutelma ratkaisee, joten tuo tapahtuman hyöty heti esiin otsikossa, alkusanoissa tai kuvan päällä olevassa tekstissä. Mainoksen ei ole tarkoitus kertoa tapahtumasta kaikkea – vakuuttaminen kannattaa jättää tapahtuman laskeutumissivulle!
Erityisesti lyhyet videomainokset toimivat tehokkaasti. Ne eivät vaadi studio-olosuhteita – jopa kevyesti animoitu kuva toimii mainiona huomionherättäjänä. Variaatio on tärkeää: testaa eri versioita ja seuraa, mitkä materiaalit tuottavat parhaan tuloksen.
3. Rakenna webinaarin markkinointikampanja vaiheittain
Tuloksellinen webinaarin markkinointi etenee vaiheissa:
- Tietoisuuden herättely: Yleismainonta laajalle kohdejoukolle.
- Ilmoittautumisten keruu: Tarkemmin kohdennettu mainonta ja hyötyviestit.
- Viime hetken kiritys: Luo kiireen tuntua (”viimeiset paikat!” ”vielä ehdit!”)
- Jälkimarkkinointi: Hyödynnä tallenteita ja nosta esiin tulevaa tarjontaa.
Webinaarin markkinointi kampanjan aikataulu kannattaa sovittaa tapahtuman kokoon. Isompiin kokonaisuuksiin voi aloittaa markkinoinnin jopa 2–4 kuukautta etukäteen. Pienemmät webinaarit voivat onnistua lyhyemmälläkin varoitusajalla, kunhan kampanja on suunniteltu hyvin.
4. Määrittele webinaarin markkinoinnin tavoitteet
Ilmoittautumisten määrä on usein selkein mittari, mutta se ei ole ainoa. Jos tavoitteena on asiantuntijabrändin vahvistaminen, kannattaa mitata esimerkiksi mainonnan kattavuutta. Jos taas webinaarin tavoitteena on myynti, seuraa myös liidien laatua ja konversiota.
Yleisimpien mittarien joukkoon kuuluvat:
- Ilmoittautumisten määrä ja kustannus per ilmoittautuminen
- Mainonnan näyttökerrat, klikkiprosentit ja kattavuus
- Tallenteen lataukset ja palaute
- Pitkän aikavälin myynnilliset tulokset (liidit, tarjouspyynnöt, kaupat)
5. Hyvä markkinointikampanja kantaa pitkälle
Osallistujakokemus ei pääty siihen, kun webinaari loppuu. Webinaarin jälkeinen viestintä on erinomainen tilaisuus jatkaa keskustelua osallistujien kanssa, tarjota lisäsisältöjä ja kasvattaa luottamusta. Nostamalla webinaarin tallenteen esiin tai koostamalla siitä blogiartikkelin, voit tavoittaa myös ne, jotka eivät ehtineet mukaan livenä.
Webinaarin markkinointi onnistuu, kun kampanja perustuu suunnitelmallisuuteen, kohderyhmän ymmärtämiseen ja sisällön kirkkaaseen viestimiseen. Panosta vaiheittain rakentuvaan kampanjaan, mittaa tulokset ja hyödynnä tapahtuman koko elinkaari. Onnistunut webinaarin mainoskampanja ei ainoastaan täytä webinaaria osallistujilla, vaan tukee brändiä, kasvattaa asiantuntijuutta ja tuottaa tuloksia pitkälläkin aikavälillä.
Ehkäpä haluat seuraavaksi lukea, miten osallistujien huomio pidetään yllä webinaarissa? Katso viisi vinkkiämme osallistujien katseen vangitsemiseen onlinessa täältä!
