Webinaarit ovat verkkoseminaareja, joihin osallistujat ilmoittautuvat ja liittyvät verkossa osallistuakseen tapahtumaan tiettynä ajankohtana. Webinaareissa voidaan esitellä aiheita ajankohtaisesti, kustannustehokkaasti ja pienemmällä vaivalla, kuitenkin vuorovaikutuksessa osallistujien kanssa. Tässä artikkelissa kerromme mitä välineitä tarvitset webinaarin tuottamiseen. Parhaat tärpit on koottu tekniseltä johtajaltamme Markus Haatajalta, katso myös Markuksen vinkit etätyöskentelyyn.
Webinaaristudion rakentaminen on yksinkertaisimmillaan kannettavan tietokoneen nostaminen pöydälle ja webinaariohjelman aukaiseminen. Tämä ratkaisu vaatii hyvin vähän tai ei lainkaan investointeja.
Pienillä toimenpiteillä saat parannettua webinaarisi laatua merkittävästi. Tässä pieni muistilista:
- Liitä tietokone nettiin verkkojohdolla, vältä langatonta verkkoa.
- Siirrä työpiste valolähteen viereen, esimerkiksi ikkunan ääreen tai kirkkaan valon luokse.
- Tarkista, että valo suuntautuu kasvoihin ja suunta on tietokoneen kameran takaa tai sivulta – mikäli valo tulee suoraan kameraan, kuva voi näyttää ylivalottuneelta ja kasvosi pimeältä.
- Sulje huoneen ovi ja minimoi taustamelu.
- Voit myös hyödyntää esimerkiksi puhelimen nappikuulokkeita, joissa on mikrofoni.
Pienen budjetin webinaaristudio
Voit parantaa webinaarilähetyksen laatua pienelläkin budjetilla. Lähetyksessä on tärkeintä laadukas ääni. Yli- tai alivalottunutta kuvaa voi vielä jaksaa katsella, sillä usein mielenkiintoisin osuus tulee jaetusta ruudusta, mutta särisevää tai pätkivää ääntä on tuskastuttavaa kuunnella.
Tietokoneen sisäänrakennettu mikrofoni ei ole optimaalinen webinaareihin. Jopa puhelimien mukana tulevat nappikuulokkeet antavat paremman äänenlaadun mikrofonin ollessa lähempänä puhujan suuta. Äänen laadun voi kuitenkin nostaa aivan eri tasolle käyttämällä erillistä mikrofonia. Tarjolla on USB-liitännän kautta toimivia mikrofoneja jokaiseen hintakategoriaan. Muista puhua mahdollisimman lähellä mikrofonia; voit tarvittaessa rajata kuvakulmaa siten, että mikrofoni jää juuri kuvaruudun ulkopuolelle.
Suosituksemme mikrofoneihin
- Alle 100 euroa: Blue Microphones Snowball
- Alle 200 euroa: Rode NT-USB
Mikrofonin hankinnan jälkeen seuraava luonnollinen parannuskohde on videon laatu. Videossa pätee sama menetelmä: erillisen web-kameran hankinta. Web-kameroiden kehitys on viime vuosina polkenut lähes paikallaan ja tämän hetken parhaimmat budjettikamerat onkin julkaistu jo lähes viisi vuotta sitten. Näidenkin kameroiden kanssa kuvanlaatuun voit vaikuttaa merkittävästi valaisemalla tilan oikein ja suuntaamalla puhujan kasvoihin lisävaloa erillisellä valaisimella tai hyödyntämällä luonnonvaloa ikkunasta.
Suosituksemme webkameroihin
- Alle 100 euroa: Logitech C310
- Alle 200 euroa: Logitech C922 Pro Stream
Seuraavassa artikkelissa käsittelemme korkeamman budjetin webinaaristudion rakentamista. Lue myös vinkkimme tapahtumien siirtämisestä verkkoon sekä poikkeustilanteiden tapahatumaviestinnästä ja webinaaristudion rakentamisesta.