Tapahtuman siirtäminen verkkoon osa 3/3 – Webinaaristudion rakentaminen

17.03.2020
Jaa

Tähän artikkeliin koostimme teknisen johtajamme Markuksen vinkit ja tuotesuositukset laadukkaan webinaaristudion rakentamiseen. Lue myös Markuksen vinkit etäpalavereiden järjestelyihin tai tutustu aiempaan postaukseemme pienemmän budjetin webinaaristudion kokoamiseen.

Laadukkaan välineistön webinaaristudio

Jos webinaareja ja online-tapahtumia on tarkoitus järjestää säännöllisesti, kannattaa panostaa studioon jolloin lähetyksen teknisen laadun saa nostettua aivan uudelle tasolle. Laadukkaatkin välineet tulevat kuitenkin maksamaan vähemmän, kuin tapahtuman järjestäminen livenä kustantaisi. Studion ammattimainen setup antaa myös hyvän kuvan yrityksestäsi. Studion kalustuksella ja somistuksella saa ihmeitä aikaan myös haastattelujen tyylisiin kuvaustilanteisiin.

Aiemmin mainitsemamme tavat äänen ja kuvan laadun parantamiseen tulee ottaa huomioon tietysti myös tasokkaammassa studiossa: verkkoyhteys, valotus ja taustamelun minimointi ovat avainasemassa. Niiden lisäksi laitteistoon tuodaan muutama lisäosa, jolloin saadaan muodostettua videokuva järjestelmäkameralla ja ääni oikeilla ammattikäyttöön tarkoitetuilla mikrofoneilla.

Kamera

Webkameroiden kennon tarkkuus ja objektiivin valovoimaisuus eli kyky kuvata heikommassa valossa eivät ole lähelläkään järjestelmäkameroiden tasoa. Miksi järjestelmäkameroita ei siis käytetä aina webinaareissa? Syy löytyy siitä, että vaikka digikamerat ovat jo vuosia osanneet tallentaa videota, ei niissä vieläkään ole liitäntää, jolla videokuvan saa siirrettyä tietokoneelle. Tähän tarvitaan erillinen tietokoneen USB-porttiin kytkettävä laite, joka siirtää kameran HDMI-liitännästä tulevan signaalin tietokoneelle.

Mikä tahansa kamera ei kelpaa lähteeksi, vaan kameralta vaadiltaan muutama ominaisuus:

  • Mahdollisuus säätää asetuksista kameran näytön asetusvalikot pois päältä
  • Mahdollisuus tallentaa jatkuvaa videota ilman aikakatkaisua
  • Dummy-akun käyttömahdollisuus (akku, johon voidaan syöttää verkkovirtaa)

Mikrofoni

Myöskään ammattilaistason mikrofoneja ei voi liittää suoraan tietokoneeseen, vaan siihen tarvitaan avuksi erillinen äänikortti, joka muuntaa mikrofonilta tulevan analogisen signaalin digitaaliseksi tietokoneelle siirrettäväksi tiedoksi. Laitteita löytyy sekä yksittäisen mikrofonin liittämiseen, että useiden mikrofonien yhtäaikaiseen käyttöön.

Suosituksemme

Järjestelmäkamera ja kamerakaappari

  • Sony A6400
  • Sigma 16mm F1.4 DC NC -objektiivi
  • Elgato Cam Link 4k -kamerakaappari
  • HDMI – micro-HDMI -kaapeli

Audiolaitteet

  • Focusrite Scarlett 2i2 -audio interface (kahdelle mikrofonille) TAI
  • Rode RodeCaster Pro (neljälle mikrofonille, puhelinhaastattelumahdollisuus, ennalta tallennetut tehosteäänet, äänen tallennus muistikortille ja/tai suoraan tietokoneelle)
  • Rode Podcast -mikrofoni TAI
  • Shure SM 7 B -mikrofoni

Valaistus ja äänikäsittely

Jotta juuri hankittu ääni- ja kuvauskalustosi ei menisi hukkaan, on syytä hankkia myös kuvaustarkoitukseen sopivat valot. LED-tekniikalla toteutetut valopaneelit eivät kuumenna studiota ja tarjoavat mahdollisuuden säätää valkoisen värin lämpöä. Kuvan taustalla näkyvä osa studiosta kannattaa myös somistaa ja valaista esimerkiksi tunnelmavalaisimilla tai värillisillä LED-valoilla.

Viimeinen silaus studiolle on äänikäsittely. Ylimääräinen kaiku poistetaan lisäämällä seiniin akustiikkapaneeleita ja huomioimalla kalustuksessa sekä esimerkiksi verhoissa kovien pintojen vaikutus kaikuun.

Seuraavassa artikkelissamme käsittelemme kuinka voit hyödyntää tapahtumanhallintatyökalua webinaarisi parantamiseen.

Lue myös:

Kysyttävää?

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.